Wat leuk! Gefeliciteerd met jouw zwangerschap

Wij willen je graag leiden en begeleiden door de zwangerschapsweken heen. Hieronder zie je wat er met jouw lichaam gebeurt en ook hoe jouw baby zich ontwikkelt in jouw buik.

Week 1 -5:

Baby: De bevruchting heeft plaatsgevonden en de embryo heeft zijn plekje in de baarmoeder gevonden. De embryo is zo groot als een maanzaad.

Mama: In de eerste weken van jouw zwangerschap voel je als mama nog niet veel. Meestal weet je nog niet eens dat je zwanger bent. Het zwangerschapshormoon HCG in het lichaam is al wel op gang gekomen.

De eerste signalen die je kunt krijgen bestaan uit gevoelige borsten, ook kun je je misselijk voelen en uitgesproken voor- of afkeur van bepaalde voedingsmiddelen hebben.

Tip: Mocht je nog geen foliumzuur slikken, dan is het handig om daar gelijk mee te starten. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Week 6-10:

Baby: In de eerste twee maanden worden alle lichaamsdelen en organen aangelegd. Diverse ledematen zijn al zichtbaar, zoals de vingertjes en teentjes. Tegen het einde van de tweede maand spreken wij niet meer van een embryo maar van een foetus.

Mama: In deze maand zal waarschijnlijk jouw eerste afspraak met jouw verloskundige plaatsvinden.

Ongeveer 70% van de vrouwen heeft last van misselijkheid. De baby ondervindt geen nadelen van jouw misselijkheid. Je moet er wel opletten dat je voldoende vocht binnen krijgt. Als je er veel last van krijgt is het verstandig om een arts te raadplegen. Na de derde maand van de zwangerschap zal in de meeste gevallen de misselijkheid over gaan.

Tip: Luister goed naar jouw lichaam en neem voldoende rust. Leef gezond en maak tijd vrij voor jezelf en voor elkaar en geniet.

Week 11-15:

Baby: Rond de 11e week is de baby als mens herkenbaar. Het gezichtje is volledig gevormd. Het hoofdje is nog wel groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Aan het einde van de derde maand kan de baby zich goed bewegen, aangezien het nog klein is kan het nog even duren voor je de baby voelt. Dit is ook de tijd om kraamzorg te regelen.

Mama: De baby groeit nu zo snel dat je dit ook terug kunt zien aan de aantal kilo’s die je nu weegt. In deze maand kun jij ook jouw baarmoeder voelen.

Tip: Draag een goede steunend bh. Wanneer je last hebt van jouw maag pas dan op met prikkelende voedingsstoffen, zoals koffie, cola en kruiden. Maar ook voor gasvormende voedingsstoffen zoals, kool ui en spruitjes. Let ook goed op jouw lichaamshouding dit voorkomt rugklachten.

Week 16-20:

Baby: In deze maand van jouw zwangerschap krijgt jouw baby een vettige beschermlaag op zijn huidje. Deze blijft tot de geboorte zitten!

Jouw baby ontwikkelt na de vierde maand van jouw zwangerschap de zuigreflex en is in staat om zijn duim in zijn mondje te stoppen. Misschien is jouw baby op dit moment wel aan het duimen, schattig hè?! Jouw baby wordt trouwens geboren met verschillende primitieve reflexen, zodat hij ook buiten jouw veilige baarmoeder kan overleven.

Mama: Als jij geluk hebt met een zwangerschapsgloed, is het jammer dat jouw baby jou nog niet kan zien, want dan straal je op dit moment als nooit tevoren. Je voelt je op en top zwanger. Trots op jouw dikker wordende buik en  als je voldoende rust neemt voel je je hartstikke fit.

In deze maand kun je de bewegingen van jouw baby voelen. Vertel jouw partner hoe het voelt, want het duurt nog even voordat hij het van de buitenkant ook kan voelen. De zintuigen van jouw baby zijn nu volop in ontwikkeling. Hij kan het voelen als jij of jouw partner over jouw buik streelt. Misschien reageert hij er zelfs op!

Tip: Let goed op jouw houding, neem voldoende rust, maar blijf ook bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn fijn om te doen.

Week 21-25:

Baby: Het geslacht is nu eigenlijk altijd goed zichtbaar met behulp van een echo. Tenzij hij of zij verlegen is en zich verstopt voor de echo.

Jouw baby slikt deze periode steeds meer vruchtwater. Dat is meteen een goede oefening voor zijn spijsvertering. Hierdoor begint hij namelijk met het produceren van meconium. Dit is de eerste ontlasting van jouw baby. Bij de eerste luier van jouw kleine zal je nog verbaasd opkijken: meconium is meestal zwart en kleverig, niet wat je van een poepluier verwachtte!

Jouw baby weegt nu ongeveer 330 gram en is zo groot als een peen.

Mama: Gefeliciteerd, je bent op de helft van jouw zwangerschap! Nog ongeveer 20 weken te gaan tot jouw kleine wondertje er is.

Tip: Heb je nog geen pretecho gedaan, dan krijg je het geslacht waarschijnlijk te horen tijdens de 20-weken echo, als je dit wilt natuurlijk.

Week 26-30:

Baby: In de zesde maand is jouw baby levensvatbaar. In deze maand van jouw zwangerschap is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen ontwikkeld. De kleine bewoner van jouw baarmoeder kan dus actief jouw bewegingen voelen! Bij een dansje op jouw favoriete muziek danst er nu altijd iemand mee. Samen met de voetjes van de vloer!

Mama: Jouw baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. Vanaf nu ga je vaker naar de verloskundige: om de 3 weken.

Als jij in beweging bent, wordt jouw baby in slaap gewiegd. Neem je even rust, dan wordt hij wakker en begint hij te bewegen.

Je zult waarschijnlijk de behoefte hebben om de kinderkamer nú op orde te maken en de keuken te soppen? Dit heet nesteldrang, intuïtief wil je een veilig nestje maken voor jouw baby.

Tip: Ondanks dat je veel energie hebt/voelt, probeer ook jouw rustmomenten te pakken en gebruik te maken van hulptroepen.

Week 31-35:

Baby: Jouw baby weegt ongeveer 1060 gram en is ongeveer zo groot als een aubergine.

De meeste baby’s dalen rond deze periode in.

Het huidje van jouw baby is in deze periode bedekt met huidsmeer, een dun laagje vettigheid dat zijn huid beschermt tegen infecties.

Mama: Nu je in de zevende maand van jouw zwangerschap bent, kan jouw buik opeens een enorme groeispurt nemen. Die prachtige ronde buik is iets om trots op te zijn en mag gezien worden!

De bovenkant van jouw baarmoeder drukt tegen jouw ribbenboog  aan en dat kan een vol gevoel geven. Toch is goed blijven eten heel belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor jouw baby.

Tip: Hoe verder je komt in jouw zwangerschap, hoe sterker de behoefte wordt om alles in orde te hebben voor de geboorte. Regel praktische dingen zo snel mogelijk, dan kun je straks onbezorgd van jouw zwangerschapsverlof genieten.

Week 36-40:

Baby: Jouw baby is nu zo groot, dat de baarmoeder steeds krapper wordt. Hij zal dan ook steeds vaker met zijn hoofdje naar beneden gaan liggen. Dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Als hij nog met zijn hoofd naar boven ligt, dan is dat niet erg. Hij heeft nog genoeg tijd én ruimte om te draaien. Jouw baby blijft snel groeien, voornamelijk nog in gewicht. In de weken tot zijn geboorte wordt jouw baby nog ongeveer twee keer zo zwaar als nu!

Mama: In de achtste maand van jouw zwangerschap begint jouw lichaam aan de kleine kant te worden voor twee bewoners. Daar staat tegenover dat jouw baarmoeder zo groot is, dat het de plek van jouw longen inneemt. Vandaar dat jij dus steeds vaker naar lucht moet happen!

Tip: In deze maand ga je waarschijnlijk wel lekker met zwangerschapsverlof. Blijf goed naar jouw lichaam luisteren.

Ga alle praktisch regelzaken die rondom de geboorte van jouw baby geregeld moeten worden na. Denk hierbij aan het regelen van eventuele erkenning van de baby door jouw partner/andere ouder van het kind. Leg jouw bevallingstas klaar en ga nog even na of je jouw kraampakket hebt besteld. En leg een lijst met belangrijke nummers klaar.

Heb je een  bevallingsplan gemaakt? 

Laatste loodjes:

De laatste maand van jouw zwangerschap. Zou jouw uitgerekende datum kloppen? Het is een spannende maand!

Na 40 weken zwangerschap bestaat de schedel van jouw baby nog uit ‘losse platen’. Gelukkig maar, want dat is erg handig tijdens de bevalling…

Vlak na de geboorte kan jouw baby nog niet heel goed zien. Hij ziet jou nog erg wazig. Jouw stem herkent hij waarschijnlijk wel gelijk, die heeft hij in de baarmoeder immers al vaak gehoord. De foetushouding blijft ook buiten de baarmoeder zijn favoriete houding. Het duurt nog even voordat jouw kleine doorheeft dat hij dan meer ruimte heeft! Daarnaast voelt deze houding vertrouwd en veilig voor jouw baby.

Tip: Vergeet jouw fotocamera niet mee te nemen naar de bevalling. Natuurlijk wil je de eerste momenten van jouw baby vastleggen. Het is soms handig om een derde persoon bij de geboorte te hebben om dit bijzondere moment vast te leggen, zodat jullie als ouders samen kunnen genieten van de kleine.

Vergeet ook niet om tijdens de bevalling aan te geven wat je wel of niet prettig vindt. Jij bent immers degene die het harde werk moet leveren. Luister goed naar de instructies van jouw verloskundige/verpleegkundige.