Zwanger

1e maand:

Baby: De bevruchting heeft plaatsgevonden en de embryo heeft zijn plekje in de baarmoeder gevonden. De embryo is zo groot als een maanzaad.

Mama: In de eerste weken van je zwangerschap voel je als mama nog niet veel. Meestal weet je nog niet eens dat je zwanger bent. Het zwangerschapshormoon HCG in het lichaam is al wel op gang gekomen.

De eerste signalen die je kunt krijgen bestaan uit gevoelige borsten, ook kun je je misselijk voelen en uitgesproken voor- of afkeur van bepaalde voedingsmiddelen hebben.

Tip: Mocht je nog geen foliumzuur slikken, dan is het handig om daar gelijk mee te starten. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

2e maand:

Baby: In de eerste twee maanden worden alle lichaamsdelen en organen aangelegd. Diverse ledenmaten zijn al zichtbaar, zoals de vingertjes en teentjes. Tegen het einde van de tweede maand spreken wij niet meer van een embryo maar van een foetus.

Mama: In deze maand zal waarschijnlijk je eerste afspraak met je verloskundige plaatsvinden.

Ongeveer 70% van de vrouwen heeft last van misselijkheid. De baby ondervindt geen nadelen van jou misselijkheid. Je moet er wel opletten dat je voldoende vocht binnen krijgt. Als je er veel last van krijgt is het verstandig om een arts te raadplegen. Na de derde maand van de zwangerschap zal in de meeste gevallen de misselijkheid over gaan.

Tip: Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust. Leef gezond en maak tijd vrij voor jezelf en voor elkaar en geniet.

3e maand:

Baby: Rond de 11e week is de baby als mens herkenbaar. Het gezichtje is volledig gevormd. Het hoofdje is nog wel groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Aan het einde van de derde maand kan de baby zich goed bewegen, aangezien het nog klein is kan het nog even duren voor je de baby voelt.

Mama: De baby groeit nu zo snel dat je dit ook terug kunt zien aan de aantal kilo’s die je nu weegt. In deze maand kun jij ook je baarmoeder voelen.

Tip: Draag een goede steunend bh. Wanneer je last hebt van je maag pas dan op met prikkelende voedingsstoffen, zoals koffie, cola en kruiden. Maar ook voor gasvormende voedingsstoffen zoals, kool ui en spruitjes. Let ook goed op je lichaamshouding dit voorkomt rugklachten.

4e maand:

Baby: In deze maand van je zwangerschap krijgt je baby een vettige beschermlaag op zijn huidje. Deze blijft tot de geboorte zitten!

Je baby ontwikkelt na de vierde maand van je zwangerschap de zuigreflex en is in staat om zijn duim in zijn mondje te stoppen. Misschien is je baby op dit moment wel aan het duimen, schattig hè?! Je baby wordt trouwens geboren met verschillende primitieve reflexen, zodat hij ook buiten je veilige baarmoeder kan overleven.

Mama: Als jij geluk hebt met een zwangerschapsgloed, is het jammer dat je baby jou nog niet kan zien, want dan straal je op dit moment als nooit tevoren. Je voelt je op en top zwanger. Trots op je dikker wordende buik en  als je voldoende rust neemt voel je je hartstikke fit.

In deze maand kun je de bewegingen van je baby voelen. Vertel je partner hoe het voelt, want het duurt nog even voordat hij het van de buitenkant ook kan voelen. De zintuigen van je baby zijn nu volop in ontwikkeling. Hij kan het voelen als jij of je partner over je buik streelt. Misschien reageert hij er zelfs op!

Tip: Let goed op je houding, neem voldoende rust, maar blijf ook bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn fijn om te doen.

5e maand:

Baby: Het geslacht is nu eigenlijk altijd goed zichtbaar met behulp van een echo. Tenzij hij of zij verlegen is en zich verstopt voor de echo.

Je baby slikt deze periode steeds meer vruchtwater. Dat is meteen een goede oefening voor zijn spijsvertering. Hierdoor begint hij namelijk met het produceren van meconium. Dit is de eerste ontlasting van je baby. Bij de eerste luier van je kleine zal je nog verbaasd opkijken: meconium is meestal zwart en kleverig, niet wat je van een poepluier verwachtte!

Je baby weegt nu ongeveer 330 gram en is zo groot als een peen.

Mama: Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Nog ongeveer 20 weken te gaan tot je kleine wondertje er is.

Tip: Heb je nog geen pretecho gedaan, dan krijg je het geslacht waarschijnlijk te horen tijdens de 20-wekenecho, als je dit wilt natuurlijk.

6e maand:

Baby: In de zesde maand is je baby levensvatbaar. In deze maand van je zwangerschap is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen ontwikkeld. De kleine bewoner van je baarmoeder kan dus actief jouw bewegingen voelen! Bij een dansje op je favoriete muziek danst er nu altijd iemand mee. Samen met de voetjes van de vloer!

Mama: Je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. Vanaf nu ga je vaker naar de verloskundige: om de 3 weken.

Als jij in beweging bent, wordt je baby in slaap gewiegd. Neem je even rust, dan wordt hij wakker en begint hij te bewegen.

Je zult waarschijnlijk de behoefte hebben om de kinderkamer nú op orde te maken en de keuken te soppen? Dit heet nesteldrang, intuïtief wil je een veilig nestje maken voor je baby.

Tip: Ondanks dat je veel energie hebt/voelt, probeer ook je rust momenten te pakken en gebruik te maken van hulptroepen.

7e maand:

Baby: Je baby weegt ongeveer 1060 gram en is ongeveer zo groot als een aubergine.

De meeste baby’s dalen rond deze periode in.

Het huidje van je baby is in deze periode bedekt met huidsmeer, een dun laagje vettigheid dat zijn huid beschermt tegen infecties.

Mama: Nu je in de zevende maand van je zwangerschap bent, kan je buik opeens een enorme groeispurt nemen. Die prachtige ronde buik is iets om trots op te zijn en mag gezien worden!

De bovenkant van je baarmoeder drukt tegen je ribbenboog  aan en dat kan een vol gevoel geven. Toch is goed blijven eten heel belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor je baby.

Tip: Hoe verder je komt in je zwangerschap, hoe sterker de behoefte wordt om alles in orde te hebben voor de geboorte. Regel praktische dingen zo snel mogelijk, dan kun je straks onbezorgd van je zwangerschapsverlof genieten.

8e maand:

Baby: Je baby is nu zo groot, dat de baarmoeder steeds krapper wordt. Hij zal dan ook steeds vaker met zijn hoofdje naar beneden gaan liggen. Dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Als hij nog met zijn hoofd naar boven ligt, dan is dat niet erg. Hij heeft nog genoeg tijd én ruimte om te draaien. Je baby blijft snel groeien, voornamelijk nog in gewicht. In de weken tot zijn geboorte wordt je baby nog ongeveer twee keer zo zwaar als nu!

Mama: In de achtste maand van je zwangerschap begint je lichaam aan de kleine kant te worden voor twee bewoners. Daar staat tegenover dat je baarmoeder zo groot is, dat het de plek van je longen inneemt. Vandaar dat jij dus steeds vaker naar lucht moet happen!

Tip: In deze maand ga je waarschijnlijk wel lekker met zwangerschapsverlof. Blijf goed naar je lichaam luisteren.

Ga alle praktisch regelzaken die rondom de geboorte van je baby geregeld moeten worden na. Denk hierbij aan het regelen van eventuele erkenning van de baby door je partner/andere ouder van het kind. Leg je bevallingstas klaar en ga nog even na of je je kraampakket hebt besteld. En leg een lijst met belangrijke nummers klaar.

Heb je een  bevallingsplan gemaakt? 

9e maand:

De laatste maand van je zwangerschap. Zou je uitgerekende datum kloppen? Het is een spannende maand!

Na 40 weken zwangerschap bestaat de schedel van je baby nog uit ‘losse platen’. Gelukkig maar, want dat is erg handig tijdens de bevalling…

Vlak na de geboorte kan je baby nog niet heel goed zien. Hij ziet jou nog erg wazig. Je stem herkent hij waarschijnlijk wel gelijk, die heeft hij in de baarmoeder immers al vaak gehoord. De foetushouding blijft ook buiten de baarmoeder zijn favoriete houding. Het duurt nog even voordat je kleine doorheeft dat hij dan meer ruimte heeft! Daarnaast voelt deze houding vertrouwd en veilig voor je baby.

Tip: Vergeet je fotocamera niet mee te nemen naar de bevalling. Natuurlijk wil je de eerste momenten van je baby vastleggen. Het is soms handig om een derde persoon bij de geboorte te hebben om dit bijzondere moment vast te leggen, zodat jullie als ouders samen kunnen genieten van de kleine.

Vergeet ook niet om tijdens de bevalling aan te geven wat je wel of niet prettig vindt. Jij bent immers degene die het harde werk moet leveren. Luister goed naar de instructies van je verloskundige/verpleegkundige.