• 1e maand:

  • 1e maand:

   Baby: De bevruchting heeft plaatsgevonden en de embryo heeft zijn plekje in de baarmoeder gevonden. De embryo is zo groot als een maanzaad.

   Mama: In de eerste weken van je zwangerschap voel je als mama nog niet veel. Meestal weet je nog niet eens dat je zwanger bent. Het zwangerschapshormoon HCG in het lichaam is al wel op gang gekomen.

   De eerste signalen die je kunt krijgen bestaan uit gevoelige borsten, ook kun je je misselijk voelen en uitgesproken voor- of afkeur van bepaalde voedingsmiddelen hebben.

   Tip: Mocht je nog geen foliumzuur slikken, dan is het handig om daar gelijk mee te starten. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

   Het wonder van conceptie tot geboorte 

 • 2e maand

  Mijlpaal 2

  2e maand

  Baby: In de eerste twee maanden worden alle lichaamsdelen en organen aangelegd. Diverse ledenmaten zijn al zichtbaar, zoals de vingertjes en teentjes. Tegen het einde van de tweede maand spreken wij niet meer van een embryo maar van een foetus.

  Mama: In deze maand zal waarschijnlijk je eerste afspraak met je verloskundige plaatsvinden.

  Ongeveer 70% van de vrouwen heeft last van misselijkheid. De baby ondervindt geen nadelen van jou misselijkheid. Je moet er wel opletten dat je voldoende vocht binnen krijgt. Als je er veel last van krijgt is het verstandig om een arts te raadplegen. Na de derde maand van de zwangerschap zal in de meeste gevallen de misselijkheid over gaan.

  Tip: Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust. Leef gezond en maak tijd vrij voor jezelf en voor elkaar en geniet.

  2e maand

 • 3e Maand:

  3e Maand:

  3e Maand:

  Baby: Rond de 11e week is de baby als mens herkenbaar. Het gezichtje is volledig gevormd. Het hoofdje is nog wel groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Aan het einde van de derde maand kan de baby zich goed bewegen, aangezien het nog klein is kan het nog even duren voor je de baby voelt.

  Mama: De baby groeit nu zo snel dat je dit ook terug kunt zien aan de aantal kilo’s die je nu weegt. In deze maand kun jij ook je baarmoeder voelen.

  Tip: Draag een goede steunend bh. Wanneer je last hebt van je maag pas dan op met prikkelende voedingsstoffen, zoals koffie, cola en kruiden. Maar ook voor gasvormende voedingsstoffen zoals, kool ui en spruitjes. Let ook goed op je lichaamshouding dit voorkomt rugklachten.