Hoeveel uren kraamzorg krijg ik?

Iedereen die in Nederland een kind krijgt, heeft recht op kraamzorg. Hoeveel uren dat zijn, hangt af van een aantal factoren. Dat betekent dat de kosten voor de kraamzorg worden vergoed. Wel geldt er een wettelijke eigen bijdrage, voor 2020 is dit € 4,50 per uur. Deze kosten voor kraamzorg zijn bij alle kraamzorg bureaus gelijk. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat deze wettelijke eigen bijdrage volledig of gedeeltelijk wordt vergoed. Je kunt bij jouw zorgverzekeraar controleren hoeveel wettelijke eigen bijdrage er in jouw pakket wordt vergoed.

Heb je vragen over jouw verzekering of kom je er niet uit dan helpen wij je graag. Voor vragen kun je ons altijd bellen of mailen.

Indicatie kraamzorg

Na jouw inschrijving stellen wij samen met behulp van het landelijke indicatieprotocol vast hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Dit is een indicatie op basis van jouw persoonlijke situatie.

Jouw zorgverzekeraar toetst de indicatie. Bij de indicatie houden wij rekening met enkele criteria, zoals jouw medische situatie, de samenstelling van jouw gezin en de aanwezigheid van mantelzorgers.

Onze kraamverzorgenden werken volgens het landelijk indicatieprotocol kraamzorg.

Het landelijke indicatieprotocol is opgesteld door Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), ActiZ (brancheorganisatie voor thuiszorg, kraamzorg en verpleging&verzorging), Sting (landelijke beroepsvereniging verzorging) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN, de brancheorganisatie van de verzekeraars).

Voor meer informatie over het landelijke indicatie protocol kan je de website van KNOV (Koninklijk Nederlandse Organisatie van Verloskundige) bezoeken of rechtstreeks via onderstaande link:

http://www.knov.nl/werk-en-organisatie/tekstpagina/140/folders/hoofdstuk/618/folder-landelijk-indicatie-protocol-kraamzorg/

Wil je rechtstreeks naar de informatiefolders, ook beschikbaar in andere talen, dan kunt op de onderstaande link klikken:

http://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/180/kraamzorg

Kraamzorg van 45 tot 49 uur

Er wordt 49 uur kraamzorg toegekend wanneer je borstvoeding geeft; kies je ervoor om kunstvoeding te geven dan is de indicatie 45 uur. Het wettelijk minimum ligt op 24 uur, verdeeld over acht dagen.

Meer uren kraamzorg

Er zijn situaties waarbij je indicatie aanleiding geeft tot meer uren kraamzorg, bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent van een meerling of andere bepalende factoren een rol spelen. Dit wordt dan in samenspraak met de verloskundige, kraamzorg bureau en jou besproken.

Kraamdagen

De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met jouw kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 9.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen en voor de eerste opvang als je ’s avonds thuiskomt na jouw bevalling in het ziekenhuis. Het maakt niet uit of je jouw kraamtijd (deels) doorbrengt in het kraamhotel of thuis; het aantal uren kraamzorg blijft hetzelfde. De uren die je eventueel in het kraamhotel/ziekenhuis hebt ontvangen gaan af van de kraamzorguren thuis.